Jak szybko ZAMARYNOWAĆ grzyby?

Top wideo

Marynowane grzyby to jedna z najpopularniejszych polskich przystawek. Wśród wielu receptur, dwie zostały zarejestrowane nawet przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi jako typowy produkt tradycyjny: grzyby marynowane z szyszką i nadbużańskie grzyby marynowane.

Najpopularniejszy przepis na marynatę to jednak ten z podgrzybków, z dodatkiem cebuli i takich przypraw jak ziele angielskie, gorczyca i liść laurowy. Zobaczcie, jak szybko wykonać go w domowej kuchni.

Komentarze (7)

Felipe 05.03.2015 23:30 Zgłoś
Dag nabbit good stuff you whpepersnappirs!
Gość 17.10.2014 11:18 Zgłoś
Podstawa to dobry przepis, tak jak do zrobienia sera, ja proponuję domowy wyrób serów: feta, mozarella, gouda, parmezan i inne lub winko domowe, cydr i miód pitny http://winoiser.com/blog-wino-i-ser/
ALICIJA9 17.10.2014 00:10 Zgłoś
DZIWNY SPOSÓB I DŁUGOTRWAŁY. JA OCZYSZCZONE, OPŁUKANE GRZYBKI GOTUJĘ W OSOLONEJ WODZIE OK. 10 MIN. ODCEDZAM,PŁUCZĘ DOKŁADNIE WRZĄTKIEM. WCZEŚNIEJ PRZYGOTOWUJĘ ZALEWĘ OCTOWĄ. 100 ML OCTU 10%, 450 ML WODY, ZIELE ANGIELSKIE, LIŚĆ LAUROWY, KILKA ZIAREK PIEPRZU CZARNEGO, GORCZYCA, KOLENDRA ZIARNA, DWIE ŁYŻECZKI SOLI, TRZY ŁYŻECZKI CUKRU. ZALEWA MA BYĆ SŁODKO-KWAŚNA, WINNO-SŁONAWA. DO WRZĄCEJ ZALEWY WRZUCAM GRZYBKI, GOTUJĘ OK. 5MIN AŻ GRZYBKI NABIORĄ ODPOWIEDNIEGO KOLORU. ŁYŻKĄ WKŁADAM DO MAŁYCH SŁOICZKÓW. ZAKRĘCAM MOCNO. ODWRACAM DO GÓRY DNEM. PO 10 MIN. POWINNY BYĆ JUŻ MOCNO ZAWEKOWANE. MAM MARYNOWANE GRZYBKI NAWET Z DWÓCH LAT. WYŚMIENITE ROBIĘ TAK OD LAT. CEBULI NIE DAJĘ, BO PO DŁUŻSZYM CZASIE MOŻE WYTWORZYĆ SIĘ PROCES FERMENTACJI. MOJE GRZYBKI SĄ ANI ZA KWAŚNE, ANI ZA SŁODKIE, ANI ZA SŁONE. CAŁA RODZINA JE PAŁASZUJE. SĄ I DO TATARA DOBRE I DO SOSU TATARSKIEGO.
brus 16.10.2014 23:34 Zgłoś
do gotujacej wody dodajcie szklanke octu-beda mialy taki kolor jak z lasu !!!
Gość 16.10.2014 19:59 Zgłoś
Dodam jeszcze, że zamiast pokrojonej cebuli daję małe cebulki (dymka) w całości.
Gość 16.10.2014 19:52 Zgłoś
Oczywiście. Robię bez pasteryzowania i mam jeszcze grzyby z zeszłego roku.
gg 16.10.2014 18:19 Zgłoś
zalewamy gorącą zalewą i odstawiamy, nie trzeba pasteryzować!