Jak wybrać dobrą RYBĘ? Niebezpieczne takie gatunki jak tuńczyk czy panga

Top wideo

Ryby są cenny źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które działają przeciwnowotworowo i przeciwmiażdżycowo. Dlatego powinniśmy jeść je przynajmniej raz w tygodniu. Najzdrowsze są ryby tłuste.

Ważne jest miejsce połowu ryb. Uważać należy zwłaszcza na gatunki drapieżne, takie jak tuńczyk czy miecznik. Zawierają one duże ilości toksyn i metali ciężkich, które uszkadzają narządy wewnętrzne. Zaś tilapia czy panga mogą pochodzić z wód bardzo zanieczyszczonych, a tym samym szkodzić naszemu zdrowiu.

Pamiętajmy, że obróbka termiczna zmienia strukturę kwasów omega-3. Unikajmy więc długotrwałego smażenia ryb, podpowiadała dietetyk, Agnieszka Ślusarska.

Źródło zdjęć: Shutterstock


Komentarze (66)

JimmiXS 10.08.2016 20:58 Zgłoś
sh4mEg http://www.FyLitCl7Pf7kjQdDUOLQOuaxTXbj5iNG.com
SMOK 18.05.2015 13:32 Zgłoś
Ale pierdziela głupoty. Jak można tak ludzi w butelkę nabijać. Najzdrowsze ryby surowe ale trzeba poddać obróbce termicznej aby wybić pasożyty. Najlepsze to jednak to, żeby wybierać ryby z certyfikatem. Dziko żyjąca ryba w morzach i oceanach będzie zawierała dużo metali ciężkich bo te wszystkie wody są zanieczyszczone. Hodowane ryby nie będą zanieczyszczone tymi metalami bo są hodowlane choć zawsze w tych samych wodach. Śmiechu warte.
baba jaga 18.05.2015 09:23 Zgłoś
wszystkie ryby moczę w wodzie z dodatkiem probioemów [ em- farma] [ nakrętka na litr wody] około pół godziny i wszystkie metale są zdejonizowane i moja rodzina się nie truje
normalka 18.05.2015 08:30 Zgłoś
Najszybciej umrzemy bezkrytycznie słuchając dietetyków.
ada 18.05.2015 06:30 Zgłoś
Kiedyś próbowałam zjeść rekina. Był podły, śmierdział rozpuszczalnikiem. Za drugim razem śmierdział tak mocno chemikaliami, że go wyrzuciłam. Kupowany w M1. Nigdy więcej....
pakosinska 18.05.2015 06:15 Zgłoś
podobnie w niemczech, w Dreznie jest restauracja rybna rewelacyjne dania, a obok sklep rybny kupuje tam rybki sa świerze kupiony tam dorsz czy halibut to rewelacyjna ryba i ceny w stosunku do innych mies przyblizone. Kupilam tunczyka mozna go bylo na surowo jesc. W polsce ryby swierze w marketach to padlina i to najdroższa w europie , bo taniej mamja czesi mimo braku dostepu do morza
Gość 18.05.2015 00:04 Zgłoś
to wszystko po to , żebyś nie dożył do emerytury , tak jak ta nasza służba zdrowia i kompletny brak profilaktyki
QJMać 17.05.2015 21:58 Zgłoś
A co? Wyobraźni nie starcza...?
Gość 17.05.2015 21:40 Zgłoś
gościu nawet powietrze jest zatrute
eve 17.05.2015 20:35 Zgłoś
ta pani ma taka dziwna maniere, czy tylko ja slysze w lowie na dzieci ze ona mowi d z i e c i?...
brrr 17.05.2015 20:25 Zgłoś
W Szwecji ryby z Bałtyku sa specjalnie opisane i przestrzega się klienta, żeby nie spożywać jej więcej niż raz w tygodniu, tak jest zanieczyszczona.
Gość 17.05.2015 20:15 Zgłoś
nasza rybka jest zdrowsza od naszej polityki
Gość 17.05.2015 20:09 Zgłoś
w naszej kochanej Polsce to ryba jest zdrowsza od naszej polityki
Gość 17.05.2015 19:31 Zgłoś
mamy te same gusty :)
Lech 17.05.2015 19:00 Zgłoś
Ja też
janko 17.05.2015 18:07 Zgłoś
najlepiej to nic nie jeść

Pokaż następne komentarze