Jest nawet TRZYSTA RAZY SŁODSZA od cukru! Uważaj, w jakiej postaci ją spożywasz

Top wideo

Stevia rebaudiana to najpopularniejsza odmiana stewii i ciekawa alternatywa dla tradycyjnego cukru, zwłaszcza dla diabetyków i osób usiłujących zrzucić zbędne kilogramy. Jej liście są około 300 razy słodsze od tradycyjnego cukru i nie posiadają kalorii. Choć ma lekko gorzkawy smak, producenci wzbogacają ją substancją, która go niweluje. Niekiedy jednak dodatkowe substancje negatywnie wpływają na jej właściwości.

W jakiej postaci jest najzdrowsza i co warto o niej wiedzieć? Zobaczcie, co na temat stewii powiedziała nam dietetyk Agnieszka Ślusarska z Poradni 4Line.

Źródło zdjęć: Shutterstock

Komentarze (36)

ziocha @wp.pl 20.02.2015 06:57 Zgłoś
oddam ziele stevii potrzebującemu ok 2 kg woj. lubelskie
Gość 19.02.2015 11:02 Zgłoś
U mnie stewia rośnie na działce. Wywar z lisci jednej roslinki jako zamiennik cukru wystarczył rodzinie 4 osobowej na 3 miesiące. Polecam
Gość 17.02.2015 10:36 Zgłoś
Nie jest łatwo zdrowo się odżywiać, to wiąże się ze zmianą nawyków żywieniowych. Dawniej zawsze miałam z tym problem. Nie mogła znaleźć odpowiedniej diety a od lat zmagałam się z moimi kg. Brak mi było motywacji. Aż wreszcie znajoma poleciła mi coś rewelacyjnego!(idealnafigura24.pl). Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te zbędne kg, wiem tylko, że nie głodowałam i jadłam ulubione potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:)
terazchuda 16.02.2015 19:33 Zgłoś
Zaczęłam słodzić stevią na początku odchudzania, za mną już 10kg i przyznam że poszło łatwo, nie głodziłam się kawę piłam słodką, trochę gimnastyki, acetomale i zdrowa dieta uczyniły ze mnę szczęśliwą, szczupłą laskę.
mania 16.02.2015 19:06 Zgłoś
Próbuję się przestawić z cukru na naturalne słodkości, ksylitol u mnie się nie przyjął choć smakowo super, stewia może przejdzie, słodzę nią kawę, herbatę natomiast syropem Paola.
Bobo 16.02.2015 18:04 Zgłoś
Co do stevii to jej smak jest okropny, taki jak te sztuczne słodziki, czyli coś czego nie da się przełknąć. Zamiast tego polecam ksylitol, ok 20zł/kg ALE ma smak praktycznie identyczny jak sacharoza co jak dla mnie jest najważniejszym aspektem
Gość 14.02.2015 13:49 Zgłoś
W zielarskich jest.
Gość 13.02.2015 22:33 Zgłoś
Wal sie z stewia
anty reklamowiec 13.02.2015 22:32 Zgłoś
nie czytam tam gdzie sa reklamy ,celowo podpuszczaja naglowkami zeby czytac a pozniej kaza ogladac bez konca reklamy.
Sadownik 650 13.02.2015 15:32 Zgłoś
Ta pani ładna mmmm słodka jak stevia
stef46@wp.pl 13.02.2015 15:15 Zgłoś
Używam stewii,którą sam namnożyłem w roku ubiegłym.Sadzonki kupiłem,ale też sam uzyskałem z nasion.Jesienią zerwane listki po ususzeniu zmieliłem 3 razy przesiewając przez drobne siteczko.Wyszedł pyłek.Jest dobry do ciastek i innych wypieków a także zapewne do kompotów,dżemów i innych potrzeb chorych na cukrzycę.Czy stewia jest gorzka?Ma jakiś specyficzny smak,ale jakiejś goryczy specjalnie nie wyczuwam.A ksylitol?Kupiłem kilka kilogramów.Nie mam jednak zaufania do tego towaru.Można go łatwo podrabiać mieszając np.z cukrem.Nie zdał raczej egzaminu przy kompotach,dżemach czy ciastach.Wydaje mi się ,że niewiele różni się od cukru.Jestem po przeszczepie nerki i mam cukrzycę.Jestem otwarty na wymianę doswiadczeń w hodowli i wykorzystaniu stewi oraz walki z cukrzycą.
stef46@wp.pl 13.02.2015 15:13 Zgłoś
Używam stewii,którą sam namnożyłem w roku ubiegłym.Sadzonki kupiłem,ale też sam uzyskałem z nasion.Jesienią zerwane listki po ususzeniu zmieliłem 3 razy przesiewając przez drobne siteczko.Wyszedł pyłek.Jest dobry do ciastek i innych wypieków a także zapewne do kompotów,dżemów i innych potrzeb chorych na cukrzycę.Czy stewia jest gorzka?Ma jakiś specyficzny smak,ale jakiejś goryczy specjalnie nie wyczuwam.A ksylitol?Kupiłem kilka kilogramów.Nie mam jednak zaufania do tego towaru.Można go łatwo podrabiać mieszając np.z cukrem.Nie zdał raczej egzaminu przy kompotach,dżemach czy ciastach.Wydaje mi się ,że niewiele różni się od cukru.Jestem po przeszczepie nerki i mam cukrzycę.Jestem otwarty na wymianę doswiadczeń w hodowli i wykorzystaniu stewi oraz walki z cukrzycą.
stef46@wp.pl 13.02.2015 15:11 Zgłoś
Używam stewii,którą sam namnożyłem w roku ubiegłym.Sadzonki kupiłem,ale też sam uzyskałem z nasion.Jesienią zerwane listki po ususzeniu zmieliłem 3 razy przesiewając przez drobne siteczko.Wyszedł pyłek.Jest dobry do ciastek i innych wypieków a także zapewne do kompotów,dżemów i innych potrzeb chorych na cukrzycę.Czy stewia jest gorzka?Ma jakiś specyficzny smak,ale jakiejś goryczy specjalnie nie wyczuwam.A ksylitol?Kupiłem kilka kilogramów.Nie mam jednak zaufania do tego towaru.Można go łatwo podrabiać mieszając np.z cukrem.Nie zdał raczej egzaminu przy kompotach,dżemach czy ciastach.Wydaje mi się ,że niewiele różni się od cukru.Jestem po przeszczepie nerki i mam cukrzycę.Jestem otwarty na wymianę doswiadczeń w hodowli i wykorzystaniu stewi oraz walki z cukrzycą.
baba 13.02.2015 14:28 Zgłoś
Jest w sklepach zielarskich jako suszone listki.
Gość 13.02.2015 14:09 Zgłoś
Jak moze cos miec gorzkawy posmak i mowic ze jest 300 razy slodsze niz cukier. To hipokryzja. Slodkie to slodkie, a weglowodany w produckcie to co innego. Pamieszane z poplatanym. Typowa wspolczesna dziennikarka, potok slow a tresci zero, a i jej jakosc trefna. 300 razy slodza stevia ma gorzkawy posmak, hahhahahaha, kto takie bzdury powiela, ludzie macie mozgi to ich uzywajcie ....
Gość 13.02.2015 14:05 Zgłoś
Upewnij się czy masz regularny i normalny stolec.

Pokaż następne komentarze